Kevät on mennyt nopeasti ja verkostolla on ollut imua. Vieraita on tullut ja mennyt sekä uusia asiakkuuksia on yritetty hallita paremmalla viestinnällä ja töiden jaolla. Uskon todellakin, että tulevaisuuden isot ovat pieniä verkostomaisia toimijoita, mutta yhdessä vaikutusvaltaisempia. He taistelevat saman olemassa olon oikeutuksen puolesta ja haluavat siten muuttaa maailmaa. ”Jos haluat tehdä nopeasti, tee itse. Jos haluat päästä pitkälle, kasaa tiimi.” –sanoi eräs Tiimiakatemialla vaihdossa ollut tiimiyrittäjä opeistaan 3 kuukauden jälkeen. Tätä olen yrittänyt opetella kansainvälisen verkoston rakentamisessa. On ollut hieno huomata myös tiimiyrittäjien tarttuneen vision mukaiseen (”Olla 2013 johtava, rajoja rikkova tiimiyrittäjyyden huippuyksikkö Euroopassa”) toimintaamme rakentaen suhteita keskenään. Tässä niin kansainväliset ja kuin kotimaan valmentajat ovat toimineet esimerkillisesti ottaen tiimiläisiä aina mukaan reissuilleen. Tätä kautta nuoriltakin on tullut enemmän ja enemmän syöttöjä kuumista signaaleista, Monkey Busineksesta puhumattakaan.
Työ Tiimiakatemian kansainvälisessä verkostossa on ollut silmiä avaavaa. Maaliskuussa pidimme Taster dayn Lontoossa Surreyn yliopistolla, mikä on uusi verso verkostossa. Team Mastery 3 starttasi pääsiäisen jälkeen, Brasiliaan Senacin yliopistoon viritellään kesäksi Taster Daytä ja parikymmentä Euroopan verkostomme jäsentä teki omatoimisen Learning Expeditionin Suomeen vapun aattona. Isoja oppeja on ollut, että verkostokin käyttäytyy kuten tiimi. Yhteisten johtavien ajatusten synnyttäminen ja jakaminen on elinehto. Pelkät numeraaliset sopimukset ei riitä. Kuten tiimi, verkostokin kehittyy yhteisen suorituksen kautta ja yhteiset pelisäännöt muodostuvat näiden pohjalta, ei etukäteen määrittäen. Omia työkalujamme noudattaen haasteisiin on tartuttu Esimotorola mielessä ja lähdetty miettimään yhteistuotannossa parasta tiimiä jokaiseen haasteeseen. Se aiheuttaa mukavan kilpailuasetelman valmentajaverkostollekin ja edistää tiimiyrittäjyyttä keskuudessamme. Valmentajienkin on siis oltava tiimiyrittäjiä. Heinäkuussa on tiimivalmentajiemme kohtaaminen Amsterdamissa, jossa pääsemme kehittämään em. Näkökulmin toimintaamme ja odotukset ovat kovat.
Tiimivalmennus Tiimiakatemialla on edelleen yhtä päräyttävää. Samojen lainalaisuuksien kanssa painitaan pinkkujen kanssa, kuten kansainvälisessä verkostossa. Molemmat iässään melko nuoria, mutta toki ympäristö ja tiimi vain vaihtuu välillä. Olen ristipölyttänyt jokaista Tiimiakatemian pingviini -tiimiä ja pitänyt heille valmennuksia. On ollut mielenkiinoista havaita itsestään, että toimii valmentajana hieman erilailla eri tiimien kanssa. Päävalmentaja Johannes joskus mainitsi joskus aikido –coachingin ja tätä periaatetta vaalien olen yrittänyt hyödyntää tiimien liike-energiaa ja antaa sille lisävauhtia. Palaute tiimiläisiltä on ollut hyvä, sillä joka valmentajalla on omat näkökulmat ja tyylinsä, mikä se piristää oppijoita, sekä suuntaa tiimin fokusta tekemiseen jälleen paremmin. Aluksi valmentajana uusi porukka tuntui haastavalta, mutta olen tullut siihen tulokseen, että aivan turha selitellä eroja sukupolvien välillä tai outoa porukkaa. Maali ja tavoite on yleisesti tiedossa – ala valmentamaan sitä kohti. Työkalut ja mallit on jo tiedossa. Kyse on siitä, mihin kiinnität huomion, mitä vaalit tai et ja milloin puutut tai et ja miten.
Näissä kentissä jatkan kilvoittelua ja vaikeuksien keskellä mietin, kuka tätä oikein johtaa tai valmentaa? Ja vastauksenhan moni tietää mistä se löytyy…
Mimmu
Vastaa